Αύριο, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος θα μείνουν ακινητοποιημένα, έπειτα από 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Την κινητοποίηση είχε αποφασίσει αρχικά η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης. Μετά την προσφυγή της Hellenic Train στη δικαιοσύνη, όμως, η απεργία κρίθηκε παράνομη.
Στα αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, περιλαμβάνονται η ασφάλεια της κυκλοφορίας, η κατάσταση του τροχαίου υλικού, οι ελλείψεις προσωπικού και η διαχείριση των εργαζομένων.
Hellenic Train: Πρακτικές που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων
Η Hellenic Train, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η νέα απεργία της ΠΟΣ βρίσκεται σε αντίθεση με δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη προηγούμενη κινητοποίηση. Ουσιαστικά προαναγγέλλει νέα αντιπαράθεση για τη νομιμότητα των απεργιακών ενεργειών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απεργία παράνομη, επειδή δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν τη στελέχωση ασφαλείας και τα αιτήματα της κινητοποίησης.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση απαγόρευσε ρητά μελλοντική απεργία με το ίδιο αντικείμενο. Χαρακτήρισε την κινητοποίηση που προανήγγειλε η Ομοσπονδία προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης, η οποία προκαλεί διαταραχή στη σιδηροδρομική λειτουργία και ταλαιπωρία των επιβατών.
Παράλληλα, η Hellenic Train αναφέρει ότι τέτοιες πρακτικές, πέρα από το ζήτημα της νομιμότητάς τους, υπονομεύουν τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης. Διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και προκαλούν σοβαρή αναστάτωση και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, που καλείται για ακόμη μία φορά να υποστεί τις συνέπειες συνδικαλιστικών ενεργειών οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του νόμου.
Η ανακοίνωση της εταιρείας αφήνει στην κρίση των επιβατών τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πρακτικές, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποκαλύπτουν την πραγματική στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι στο επιβατικό κοινό. Η επιλογή να προκηρυχθεί ξανά απεργία, παρά την προηγούμενη δικαστική απόφαση, δείχνει κατά την εταιρεία ότι η ταλαιπωρία των επιβατών αντιμετωπίζεται ως αποδεκτή συνέπεια της συνδικαλιστικής τακτικής.
ΠΟΣ: Αίτημα συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ως δευτεροβάθμιο σωματείο, ανακοίνωσε την 24ωρη απεργία της Παρασκευής. Δηλώνει ότι στηρίζει την ΠΕΠΕ, αφότου η κινητοποίηση της ένωσης κρίθηκε παράνομη.
Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες. Αναφέρεται επίσης στις αυξανόμενες ανάγκες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του τροχαίου υλικού.
Υπογραμμίζει ότι η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και επιβατικού κοινού αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και δεν εξασφαλίζονται χωρίς επαρκή στελέχωση, συνεχή εκπαίδευση και σύγχρονες υποδομές.
Ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, με παρουσία και της διοίκησης της εταιρείας.

































